Canlı yayınımın kalitesi ne olmalı?

İnternet üzerinde "HD" yayının karşılığı 720p ve 1080p çözünürlükler için kullanılmaktadır. 720p veya 1080p yayın yapabilmek için canlı yayın sunucusuna bu kalitede bir yayın göndermeniz gerekecektir. Bu da en az 2 MB'lik bir upload hızı gerektirir ki, bunu mevcut adsl bağlantılar düşünüldüğü zaman her yere karşılamak pek mümkün değildir. 

Upload problemini aşıp, canlı bir yayın yapabildiğiniz zaman da sorunlar bitmeyecektir. HD bir yayın göndermek, izleyenler için de daha fazla internet bağlantısı gerektirecektir. Bağlantısı düşük ziyaretçiler veya bağlantının düşük olduğu yerlerdeki ziyaretçiler, HD yayınınızı kesintiler eşliğinden izlemeye çalışacaktır. 

HD yayınların izleyiciler için oluşturduğu diğer bir sıkıntılı konu da, yine ülkemizdeki büyük sorunlardan biri olan internet abonelerinin "kota" durumudur. Bildiğiniz gibi hemen hemen tüm internet bağlantıları belli kotalar ile satılmaktadır. HD bir yayın, toplamda daha büyük bir veriyi içerdiği için, izleyicileriniz kotaları daha çabuk tükenecek demektir. Buna dikkat etmenizi tavsiye ederiz, kimse izleyicilerini kotalar yüzünden kaybetmek istemez.

Bir de tüm bunların üzerine 3G bağlantısı kullanan mobil izleyicileri katarsak, "KOTA"nın ne denli bir sorun olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Tabii ki yayınları en kaliteli şekilde izleyicilere ulaştırmak istiyoruz, ancak ülkemizdeki internet bağlantı hızları ve kota sorunları çözülünceye kadar bir süre daha 480p yayın kalitesi ile yayın yapmak en iyi çözüm gibi duruyor.